Rátaláltam!

 
   1980-ban Közép-Afrikában, az akkor Zaire-nak nevezett Kongóban rátaláltam egy csodálatos gyógynövényre, ami akkor engem hihetetlenül rövid idő alatt meggyógyított. Már 6 éve éltem ott és kémiát tanítottam közép- és főiskolán. Átestem különböző helyi betegségeken mint malária, amöbiázis, parazitózis, ok amiknek ismertek a gyógyszerei és ezekből, -másokhoz hasonlóan- én is kigyógyultam, ám 1979 október körül a vesém környékén fájni kezdett valami. Késöbb fájt az egész hasüregem és kóros székrekedéssel alig tudtam megbirkózni. A helyi betegségek ellen végig kezeltek az ott dolgozó európai orvosok, de a gyógyulásomnak halvány jele sem mutatkozott.
    1980 márciusában kimentem a férjem munkahelyére a Nyanjai kinin ültetvényekre és közösen meglátogattuk a walungui kórházban dolgozó misszionárius apácákat. Szóba került a makacsul változatlan egészségi állapotom, mire egyikük javasolta, próbáljam meg a helyi gyógymódokat. Kivitt az udvarra és megmutatott egy ott vadon élő gyomnövényt. Nem tudta pontosan, mire jó, csak hogy a kórházi betegei egyik leggyakrabban használt gyógynövénye, és "ha nekik nem árt, nekem sem fog" alapon próbáljam ki. Szakítsak le 5 szál növényt és ennek a forrázatát igyam meg egy nap. Már aznap teázni kezdtem. A harmadik napon megszűnt a székrekedésem és a tizedik napon fájdalmat sem éreztem.
    Meg kellett állapítanom, hogy az én nem ismert betegségemnek ez a neve sincs növény a gyógyszere. A forrázatát azóta is iszom.